Massugueto(-di-fueio-de-brusc)
Fumana ericifolia
Cistaceae
Noms en français : Fumana à feuilles de bruyère, Fumana des montagnes.
Descripcioun :Aquesto massugueto, proun coumuno trachis sus li relarg secarous de garrigo. Ei pas la souleto à faire de flour jauno, pèr acò fau regarda se i'a d'estipulo à la baso di fueio. Aqui n'i'a ges. Pièi Fumana ericifolia a de pecou pulèu long (>5 mm) au contro de Fumana procumbens (<5 mm). Pamens ço que permés de bèn li destria, èi qu'eici, aquéli pecou reston après la cabussado dóu fru (fotò).
Usanço :Dins d'ùni relarg, es utilisado pèr ana pissa.
Port : Pichoto planto lignouso
Taio : 5 à 40 cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Camefite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Fumana
Famiho : Cistaceae
Ordre : Malvales
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 6 à 9 mm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 1200 m
Aparado : Noun
Mai à jun
Liò : Tepiero seco
- Garrigo
- Roucaio
- Paret
Estànci : Termoumediterran à Coulinen
Couroulougi : Estenoumediterrano
Ref. sc. : Fumana ericifolia Wallr., 1840
(= Fumana ericoides subsp. montana (Pomel) Güemes & Muñoz Garm. )
Rougeto
Oenothera biennis
Onagraceae
Autre noum : Erbo-dis-ase.
Noms en français : Onagre, Herbe aux ânes.
Descripcioun :Sara baiado dins quàuqui tèms.
Usanço :La rougeto nous vèn d'Americo dóu Nord (siècle XVIIIen). Se manjon, li racino (cuecho), li fueio (coume d'espinard), li flour (en ensalado) emai peréu li grano que dounon d'òli richo en oumega-3. Li racino de rougeto soun vertuouso contro lou mau de vèntre.
Port : Grando erbo
Taio : 30 à 150 cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Renadivo mounoucarpico
Gènre : Oenothera
Famiho : Onagraceae
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido :
Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Ribiero
- Camin
- Sablo
Estànci : Mesoumediterran à Coulinen
Couroulougi : Óurigino Americo-Nord
Ref. sc. : Oenothera biennis L., 1753